Wel of geen traphekje?

Wel of geen traphekje

Als ouder sta je misschien wel voor een lastig dilemma: wel of geen traphekje? Met een traphekje hou je je kind veilig, maar er zijn ook nadelen. We helpen je graag met het maken van de juiste keuze.

Kiezen voor wel of geen traphekje

Ben je de afweging aan het maken of je wel of geen traphekje wil monteren? Bekijk dan hieronder de voordelen en nadelen van het al dan niet plaatsen van een traphekje.

Voordelen van traphekjes

  • Een traphekje voorkomt dat je kleine zomaar de trap op kan klimmen of naar beneden kan vallen; het houdt je kindje veilig.
  • Er zijn diverse soorten traphekjes die nauwelijks zichtbaar zijn of in de weg hangen.
  • Door te kiezen voor een traphekje met klembevestiging laat je geen beschadigingen achter op je muur.
  • Sommige traphekjes en veiligheidshekjes zijn multifunctioneel: je kunt ze bijvoorbeeld ook gebruiken om de keuken of open haard mee af te schermen.

Nadelen van traphekjes

  • Bij schroefhekjes moet je gaten in je muur boren, die er ook nog zitten als je het traphekje weer weghaalt.
  • Bij gewone spijlenhekjes heb je veel ruimte nodig om ze open en dicht te kunnen doen.
  • Niet alle trapgaten zijn standaard, dus soms ben je veel geld kwijt voor een maatwerk traphekje.
  • Het kan best een tijdrovende klus zijn om een traphekje op de juiste manier te monteren.
  • Traphekjes zijn niet per se de allermooiste accessoires voor in huis.

Tussenoplossing: het klemhekje

Wil je toch wel een traphekje, maar zie je er tegenop om gaten te moeten boren in je muur? Kies dan voor een klemhekje. Een traphekje met klembevestiging is ervoor gemaakt om ‘m vast te klemmen tussen de muur, trappost en/of deuropening, waardoor je dus niet blijft zitten met lelijke boorgaten als je het hekje weer weghaalt. Ook als je kleine logées hebt, of juist uit logeren gaat, biedt een klemhekje uitkomst.

Veel hangt af van je kind en jou als ouder

De veiligheid van een traphekje staat of valt met een goede bevestiging van het traphekje en juist gebruik. De keuze tussen wel of geen traphekje hangt ook voor een groot deel af van jou als ouder en van je kind. Sommige ouders besluiten direct een traphekje op te hangen als hun baby begint te kruipen, omdat ze er zeker van willen zijn dat hun kleine spruit veilig is – óók in de buurt van de trap. Daar tegenover staan ouders die er bewust voor kiezen om geen traphekje te plaatsen, omdat zij altijd in de buurt blijven van hun kind of de deuren altijd dicht houden.

Aan de andere kant hangt er veel af van (de persoonlijkheid van) je kind. Heb je een wildebras die nog wel eens ongelukkig terechtkomt? Dan kun je misschien maar beter wel een traphekje ophangen. Is je kind heel voorzichtig, dan kun je overwegen om geen traphekje te plaatsen.

Tot welke leeftijd traphekje gebruiken?

De meeste traphekjes zijn sowieso geschikt tot je kind 2 jaar is. Ook daarna kan een traphekje nog handig zijn, bijvoorbeeld om valpartijen te voorkomen als je kind ’s nachts in het donker naar de wc gaat. Er is dus geen uiterste leeftijd tot wanneer een traphekje ‘verplicht’ is.

top