Hoe leer je je kind veilig traplopen?

Leren traplopen

De meeste kinderen beginnen te lopen als ze 10 tot 18 maanden oud zijn. Daarna volgt al snel de volgende stap: leren traplopen. Maar hoe leer je je kind veilig en zelfstandig de trap op en af te gaan?

Wanneer beginnen met oefenen op de trap?

Het ene kind zal niet weg te slaan zijn uit de buurt van de trap, terwijl het andere kind liever nog even wegblijft van dat hoge gevaarte. Sommige kindjes klauteren in no time een paar treden op terwijl ze amper kunnen lopen, terwijl andere kindjes al lang en breed kunnen lopen maar nog niet de trap op en af durven. Meestal beginnen kinderen tussen de 21 en 24 maanden echt interesse te krijgen in de trap.

Je kunt samen met je kind oefenen om veilig naar boven te klimmen en naar beneden te gaan. Het beste eerst in om eerste beginnen met naar boven gaan, omdat naar beneden gaan een stukje spannender is voor je kleintje.

Hoe leer je je kind traplopen?

 1. Ga onderaan de trap achter je kindje staan.
 2. Laat je kind eerst zijn handjes op de tweede traptrede zetten. Kies hiervoor bij voorkeur het brede deel van de trede.
 3. Laat je kind vervolgens zijn ene knie en dan zijn andere knie omhoog brengen naar de eerste trede. Is je kindje al wat ouder of groter, dan kan hij of zij ook de voeten gebruiken in plaats van de knieën.
 4. Herhaal dit bij de volgende treden. Blijf altijd achter je kindje staan.

Hoe leer je je kind veilig de trap af te gaan?

Voor veel kinderen is het spannend om de trap weer af te gaan. Ze moeten goed hun evenwicht bewaren en aanvoelen hoe groot de afstand tussen de treden is, zodat ze hun voeten goed neerzetten. Je kind kan het beste achterstevoren van de trap af gaan, zodat -ie steun heeft aan de trede boven hem of haar. Het is verleidelijk om je kind te leren zittend op de billen de trap af te gaan, maar het gevaar is dat je kind wegglijdt en geen houvast meer heeft, waardoor het alsnog van de trap valt – met alle gevolgen van dien.

Tips voor veilig leren traplopen

 • Zorg ervoor dat de traptreden stroef zijn, bijvoorbeeld door stroeve vloerbedekking of antislip-strips.
 • Laat je kind liever niet op gladde sokken of pantoffels met gladde zolen de trap op gaan.
 • Laat geen losse spullen op de trap slingeren.
 • Zorg dat de trap goed verlicht is.
 • Laat je kinderen niet met spullen in hun hand traplopen.
 • Jonge kinderen zijn vaak te klein om bij de trapleuning te kunnen. Een kindertrapleuning biedt uitkomst.
 • Gaat je kind de trap op, loop dan achter hem of haar aan. Gaat je kind de trap af, loop dan voor hem of haar uit. Zo kun je zien wat je kind doet. Ook kun je je kindje dan nog opvangen als -ie toch valt.
 • Gebruik tot je kindje ongeveer 2 à 3 jaar is, een veilig traphekje onderaan en bovenaan de trap.
top