Tot welke leeftijd traphekje gebruiken?

Tot welke leeftijd traphekje

Vraag jij je ook af wanneer het tijd is om de traphekjes te verwijderen? Of twijfel je of je het traphekje juist nog even moet laten hangen? In dit blog geven we antwoord op de vraag tot welke leeftijd een traphekje nodig is.

Vanaf welke leeftijd een traphekje gebruiken?

Een traphekje zorgt voor een veilige omgeving, waarin je kleine zonder gevaar zijn onafhankelijkheid vergroot. Zeker in de buurt van de trap kunnen gevaarlijke situaties ontstaan die je liever voorkomt. Een traphekje zorgt ervoor dat jouw gang, trap en overloop babyproof zijn. Vanaf het moment dat je baby begint met kruipen tot -ie 3 à 4 jaar is, kun je een traphekje gebruiken voor zijn of haar veiligheid. Maar ook daarna kan een traphekje nog steeds handig zijn.

Tot welke leeftijd zijn traphekjes goedgekeurd?

De meeste traphekjes zijn goedgekeurd voor kinderen met een leeftijd tot 24 maanden (2 jaar dus). Daarna bestaat de kans dat je kind te lang of te zwaar wordt om nog tegengehouden te worden door het traphekje, mocht hij of zij er onverhoopt tegenaan vallen of te hard tegen duwen. Ook is je kindje dan sterker en slimmer, waardoor hij of zij misschien wel over het traphekje heen kan klimmen. Je wil natuurlijk voorkomen dat ze zich juist bezeren aan een traphekje dat bedoeld was om hen veilig te houden. Als ouder ken je je kind en je trap het beste, dus het is ook een optie om op een door jou gekozen moment het traphekje weg te halen.

Wat is het beste traphekje?

Wil je een traphekje bij je trap bevestigen? Bekijk hieronder welke traphekjes op dit moment het populairst zijn.

Safety 1st Easy Close Metal metalen traphekje
 
Safety 1st Easy Close Metal

  • Veilig traphekje zonder boren
  • Relatief goedkoop
  • Te verlengen tot 136 cm
Bekijk bij bol.com
Hauck Close 'N Stop
 
Hauck Close ‘N Stop

  • Zwart metalen klemhekje
  • Dubbel bevestigingsmechanisme
  • Ook voor ronde trapleuningen
Bekijk bij bol.com
ADSafety oprolbaar traphekje zwart
 
ADSafety oprolbaar traphekje

  • Populairste oprolbare hekje
  • Maximale opening van 140 cm
  • Push & Turn vergrendeling
Bekijk bij bol.com
 

Traphekje weghalen? Dat hangt af van de situatie én van je kind

Tot wanneer je het traphekje laat hangen, ligt ook aan de situatie en je kindje zelf. Misschien heeft je kind allang geleerd om trap te lopen, maar gebruik je het traphekje vooral om ervoor te zorgen dat je kleine bij nachtelijke dwaaltochten of wilde spelletjes niet per ongeluk van de trap kan vallen. Of wellicht vind je het wel fijn als je kind niet zomaar zelf naar boven of beneden kan gaan. Een traphekje functioneert namelijk ook als een soort ‘visuele grens’, en om het traphekje te openen hebben kinderen toch vaak nog een volwassene nodig.

Er kunnen ook redenen zijn om het traphekje weg te halen (mits je kind goed kan traplopen natuurlijk). Bijvoorbeeld als jij en je peuter aan het oefenen zijn om zindelijk te worden. Het is dan wel zo handig als je kind zelf naar de wc kan gaan.

Welk traphekje als eerste weg: boven of beneden?

Als je kindje de leeftijd heeft waarop traphekjes niet meer noodzakelijk zijn, dan kun je het beste eerst het traphekje onderaan de trap weghalen. Je kind kan waarschijnlijk inmiddels goed traplopen, waardoor dat geen gevaar meer vormt. Het traphekje bovenaan de trap kun je wat langer laten zitten, omdat dit ook dient als valbescherming tijdens stoeipartijen of slaapwandelingen.

Er zijn ook traphekjes te koop die je eenvoudig weg kunt halen als je ze (tijdelijk) niet nodig hebt. Dit zijn vaak schroefhekjes die je uit de scharnieren en bevestigingspunten kunt tillen. Zo kun je makkelijk eens oefenen of het al lukt zonder traphekje.

Is een traphekje echt noodzakelijk?

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om geen traphekje te plaatsen. Als je kindje nog klein is, zal je goed bij of haar in de buurt moeten blijven, om ervoor te zorgen dat hij niet per ongeluk naar beneden valt of naar boven klimt. Als hij of zij wat ouder wordt, kun je hem begeleiden in het leren traplopen. Een traphekje is bovendien niet de enige manier om een veilige trap te garanderen: Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om de deuren naar de trap dicht te houden of door de trap op een andere manier af te zetten, zodat je kleine er alsnog niet bij kan.

top